
Bubbelprovning
Bubbelprovningar 2025 runt om i Sverige
I denna guiden har vi samlat restaurangerna, pubarna, barerna och vingårdarna som erbjuder öppna och privata bubbelprovningar i Stockholm, Malmö, Skåne, Goteborg, Uppsala och andra städer i Sverige.
Älskar du bubblorna och vill lära dig mer om lokala och internationella mousserande viner? Vad är skillnaden mellan Prosecco, cava och champagne? Under vinprovning får du provsmaka olika bubbelsorter och lära dig om olika druvor, tillverkningsmetoder och hur du kombinerar bubblor med tilltugg och plockmat som ost, lakrits, ostron eller choklad. Du kan exempelvis prova vit eller rosé Cava från Spanien, sekt från Tyskland, Prosecco från Italien och Pétillant och Champagne från Frankrike.
Vem passar bubbelprovning för? Bubbelprovingar är perfekt för en Afterwork med kollegorna eller vännerna som uppskattar god dryck i trevligt sällskap. Restauranger och vingårdar erbjuder öppna och privata provningar för små och stora sällskap samt event för företag.
Letar du efter en bra födelsedagspresent till nära och kära? En mousserande vinprovning är den bästa presenten till bubbelälskaren som vill fira sin födelsedag med en exklusiv upplevelse.
Vad kostar en bubbelprovning i Sverige? En standard bubbelprovning kostar mellan 480 och 595 kronor per person. Provningarna är cirka 1,5-2 timmar och inkluderar 5-7 olika mousserande viner. OBS! Du måste vara 18 år för att delta i en vinprovning.
Finns det alkoholfritt bubbel? Absolut! Restauranger erbjuder alltid alkoholfria vin som alternativ och alla besökare kan njuta av upplevelsen.
I den här provningsguiden guidar vi dig till Sveriges bästa bubbelprovingar 2025.

Alströmergatan 45
112 47 Stockholm
2.8km

590Kr
Bubbelprovning på Al Dente i Stockholm per person
590Kr
Vad är inkluderat:
Bubbelprovning
Grundläggande vinkunskaper
Service och städning
Boka provning

Gränden
Stadt Hamburgsgatan 2
211 38 Malmö
304m

18:00-20:00
495Kr
Proseccoprovning på Gränden i Malmö 17 juli 2025 kl 18.00: 5 glas Prosecco och en charktallrik för enbart
495Kr
Välkommen pa kylt bubbel pà Gränden med Prosecco Sweden. Christian har tagit med sig sitt Proseccolager och utlovar en mängd spännande smaker och egenskaper
- allt fran klassisk Prosseco till bubbelrosé kommer serveras. Gränden stär för en skräddarsydd charktallrik meosommartema till drycken. Vad somkommer vara i glasen - det blir en
överraskning, och vi har enbart ett begränsat antal platser sa passa pa att boka bord.

Rådhusesplanaden 6 E
903 28 Umeå
175m

19:30-21:00
500Kr
Bubbelprovningar i Umeå på Systembolaget Umeå City på utvalda datum kl 19.30 från
500Kr
DATUM 2025
16 september 2025: Mousserande viner - en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin?
23 september: Prosecco och andra italienska bubblor
500Kr
Prosecco från Italien är en stil som många känner till men andra typer av bubblor gömmer sig i detta fantastiska vinland. Det är precis det vi tillsammans utforskar under denna provning.
2 december 2025: Champagneprovning
650Kr
Vi diskuterar kring vad som särskiljer champagne från andra mousserande drycker, lär oss mer om tillverkningsmetoden och historia. Tillsammans provar vi olika stilar och hittar egna favoriter.
9 december 2025: Mousserande viner - en introduktion
550Kr
På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
10 december 2025: Champagneprovning
650Kr
Ordet champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Välkommen in i champagnens mytomspunna värld!

Falugatan 2
791 71 Falun
177m

19:00-21:00
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Falun på utvalda datum kl 19.00 från
550Kr
DATUM 2025
1 oktober 2025: Prosecco, Cava och Crémant
550Kr
Kärt barn har många namn: Mousserande viner i olika delar av Europa har olika beteckningar. Vad skiljer de åt? Vi ska prata historia och tillverkning och naturligtvis smaka några exempel.
29 oktober: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. H På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
10 december: Champagne – olika stilar ger olika smaker
700Kr
Det finns många mousserande viner i världen, men bara ett som bär namnet Champagne. Vi kommer att prata om dess härkomst och framställning och prova olika exempel.
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller besök butiken på Falugatan 2.

Varugatan 22
931 76 Skellefteå
3.4km

19:30-21:00
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Skellefteå Solbacken på utvalda datum kl 19.30 från
550Kr
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller besök butiken på Varugatan 22.
DATUM 2025
4 september 2025: Mousserande viner - en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
11 december 2025: Champagne
700Kr
Ordet Champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar regionens historia, druvor och tillverkningsmetoden. Sedan blir det provning och genomgång av regionens klassiska stilar som t.ex. blanc de blancs, blanc de noirs, årgångschampagne och prestigechampagne.

Dragarbrunnsgatan 48 A
753 20 Uppsala
180m

19:30-21:00
450Kr
Ölprovningar i Uppsala på Systembolaget Dragarbrunnsgatan på utvalda datum kl 19.30 från
450Kr
DATUM 2025
24 september 2025: Brittisk ölprovning med tilltug
600Kr
En provning av brittiska ölstilar, där vi också tar fram några passande tilltugg till ölen. Den här kvällen handlar både om öl och öltillverkning på de brittiska öarna samt och öl och mat i kombination.
5 november 2025: Våra ölstilar – en introduktion
450Kr
Många förknippar öl med ljus lager men i själva verket är det en dryck med stor variationsrikedom. Med färger från blekgul till rött till mörkt chokladbrun och en mängd olika smaker kan man ibland knappt tro att det är samma typ av dryck.

Hantverkaregatan 26
602 32 Norrköping
407m

19:30-21:00
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Norrköping i Spiralen på utvalda datum kl 19.30 från
550Kr
DATUM 2025
4 september 2025: Mousserande viner - en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
3 december 2025: Champagne och dess utmanare
700Kr
Tillsammans provar vi mousserande viner från hela världen, gemensamt för dem alla är att de tillverkas med den traditionella metoden. Vi diskuterar likheter och skillnader och vilka förutsättningar som krävs för att skapa mousserande viner av kvalitet.
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller besök butiken på Hantverkaregatan 26.

Åvägen 42
412 51 Göteborg
1.9km

19:30-21:00
550Kr
Bubbelprovningar i Göteborg på Systembolaget Gårda på utvalda datum kl 19.30 från
550Kr
DATUM 2025
2 sep: Klassisk Champagne - en fördjupning
700Kr
Följ med på en resa där vi utforskar vinernas vin, champagne! Vi reder ut vad detta berömda mousserande vin är och fördjupar oss i Champagneregionen, dess druvor, stilar och historia.
17 sep: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder. Välkommen!
20 okt: Odlarchampagne – en fördjupning
800Kr
Champagne är en region som nästan helt domineras av stora producenter. På senare år har dock allt fler småodlare börjat buteljera under egen etikett. Under kvällen provar vi viner ifrån några av de mest kända namnen samt några mer okända.
4 nov: Champagne, Franciacorta & English fizz – en fördjupning
800Kr
Bubbel med kvalitet av den högre skolan avnjuts denna afton. Förutom Champagne så har England med sitt fizz och Italien med sin spumante flyttat gränserna om vart man kan njuta av mousserande vin av högsta kvalitet. Denna kväll sätter vi dessa tre ikoner mot varandra och smakar på vad som skiljer dem åt och väver dem samman.
19 nov: Klassisk champagne - en fördjupning
700Kr
Följ med på en resa där vi utforskar vinernas vin, champagne! Vi reder ut vad detta berömda mousserande vin är och fördjupar oss i Champagneregionen, dess druvor, stilar och historia.
10 dec: Prestigechampagne – premium
1500Kr
Vad innebär egentligen prestige, vad vill producenten berätta för oss? På denna provning går vi igenom de lite mer exklusiva champagnestilarna som finns på marknaden - varmt välkomna på en provning med det lilla extra!

Bubbelprovning i Malmö
Malmö
506Kr
Bubbelprovning med mousserande viner och champagne i Malmö per person
506Kr
Vad är inkluderat:
Prova olika mousserande viner från olika delar av världen
Fem olika sorter
Hitta nya favoriter
Inga förkunskaper krävs
Här är bubblet vi provar:
Italien
Prosecco görs främst på druvan glera och produceras i nordöstra Italien några mil norr om Venedig i regionen Veneto varifrån det kända amaronevinet härstammar.
Spanien
Cava är vitt- eller rosé mousserande vin. Cava är till volym räknat världens mest exporterande mousserande vin. Det tillverkas precis som champagne med en andra jäsning. Ordet cava härstammar från katalanskan och betyder källargrotta.
Tyskland
Sekt- avser en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Tyskland är det land som konsumerar mest mousserande vin per capita i världen.
Frankrike
Pet nat är en förkortning av pétillant naturel, som det kallas i hemlandet Frankrike. Det är helt enkelt viner med bubblor, men utan samma hårda tryck som i en champagne. Metoden att tillverka ett pet-nat vin kallas ancestrale där sista delan av jäsning sker på försluten flaska.
Frankrike
Champagne- vi avslutar med champagne. Distriktet Champagne har den hårdaste vinlagstiftningen i hela vinvärlden. Lägg till tufft klimat och lång och svår framställningsprocess så blir resultatet ljuvliga, koncentrerade och smakrika mousserande viner med lite högre prislapp.
Boka bubbelprovning

Köpmansgatan 5
302 42 Halmstad
68m

19:30-21:00
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Halmstad City på utvalda datum kl 19.30 från
550Kr
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller besök butiken på Köpmansgatan 5.
DATUM 2025
28 augusti 2025: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
25 september 2025: Italienska bubblor
550Kr
Vi provar mousserande viner från Italien. Prosecco, Franciacorta och andra guldkorn. Vi går igenom likheter och vad som skiljer dem åt.
11 december 2025: Champagne & Co
700Kr
Vi provar olika typer av champagne och har även med några utmanare från andra franska regioner.

Mårtenstorget 1
223 51 Lund
147m

18:45-20:30
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Lund Saluhallen på utvalda datum från
550Kr
DATUM 2025
1 oktober 2025 kl 18.45: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
5 november 2025: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
10 december 2025: Champagnens värld
750Kr
Under kvällens provning kommer vi att gå igenom champagnes historia, kultur och vinmakning. Vi kommer att reda ut olika begrepp som standardchampagne, årgångschampagne, blanc de blancs, blanc de noirs, rosé osv. Vi hoppas att kvällen ger inspiration för att fortsätta utforska champagnens värld.

Drottninggatan 18
252 21 Helsingborg
822m

19:30-21:00
450Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Helsingborg City på utvalda datum från
450Kr
DATUM 2025
22 september: Mousserande vin
450Kr
Välkomna till en kväll då vi lär oss mer om mousserande viner. Vi provar och pratar om druvor, jordmån, framställning samt dess historiska vikt. En intressant kväll i bubblornas tecken utlovas.
8 december: Champagne vs England
650Kr
Välkomna till en kväll då vi tillsammans testar viner från både Champagne och England och jämför dessa. Vi lär oss mer om de likheterna samt skillnader mellan områdena. Vidare talar vi även om druvor, jordmån, historia, kultur samt framställningssätt.
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller i butiken på Drottninggatan 18.

Dragarbrunnsgatan 48 A
753 20 Uppsala
180m

19:30-21:00
550Kr
Bubbelprovningar i Uppsala på Systembolaget Dragarbrunnsgatan på utvalda datum kl 19.30 från
650Kr
DATUM 2025
10 september 2025: Champagne och dess utmanare
650Kr
Champagne är världens mest kända region för mousserande viner. Regionen har också gett namn till champagne-metoden (aka traditionella metoden), ett sätt att tillverka mousserande viner med en andra jäsning på flaska. Denna kväll provar vi viner från olika områden i världen, alla gjorda enligt den traditionella metoden.
15 oktober: Spanskt bubbel
550Kr
Spanskt mousserande vin är mer eller mindre synonymt med Cava. Men vi börjar se nya märkningar och många producenter vill inte längre förknippas med Cava. Den här kvällen lär vi oss om hur och var man tillverkar spanskt bubbel och vi provar viner i olika prisklass.
3 december: Champagne Premium
1100Kr
En provning där vi fokuserar på champagner som har ett högre anseende och ibland ett högre pris. Vad beror det på? I vissa fall räcker det att producenten har ett visst rykte. I andra fall är produkten skapad som en prestigedel av en producents portfölj. Denna kväll provar vi flera premiumchampagner och har chansen att prova viner som vi kanske inte dricker så ofta.

Mårtenstorget 1
223 51 Lund
147m

18:45-20:30
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Lund Saluhallen på utvalda datum från
550Kr
DATUM 2025
1 oktober 2025 kl 18.45: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
5 november 2025: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
10 december 2025: Champagnens värld
750Kr
Under kvällens provning kommer vi att gå igenom champagnes historia, kultur och vinmakning. Vi kommer att reda ut olika begrepp som standardchampagne, årgångschampagne, blanc de blancs, blanc de noirs, rosé osv. Vi hoppas att kvällen ger inspiration för att fortsätta utforska champagnens värld.

Bubbelprovning i Stockholm
Stockholm
506Kr
Bubbelprovning i Stockholm per person
506Kr
Vad är inkluderat:
Prova olika mousserande viner från olika delar av världen
Fem olika sorter
Hitta nya favoriter
Inga förkunskaper krävs
Här är bubblet vi provar:
Italien
Prosecco görs främst på druvan glera och produceras i nordöstra Italien några mil norr om Venedig i regionen Veneto varifrån det kända amaronevinet härstammar.
Spanien
Cava är vitt- eller rosé mousserande vin. Cava är till volym räknat världens mest exporterande mousserande vin. Det tillverkas precis som champagne med en andra jäsning. Ordet cava härstammar från katalanskan och betyder källargrotta.
Tyskland
Sekt- avser en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Tyskland är det land som konsumerar mest mousserande vin per capita i världen.
Sydafrika
Méthode Cap Classique eller MCC som vinet kallas lokalt är ett mousserande vin från vindistriktet runt Kapstaden. Sen 1992 har det producerats mousserande vin under benämningen Méthode Cap Classique.
Frankrike
Champagne- vi avslutar med champagne. Distriktet Champagne har den hårdaste vinlagstiftningen i hela vinvärlden. Lägg till tufft klimat och lång och svår framställningsprocess så blir resultatet ljuvliga, koncentrerade och smakrika mousserande viner med lite högre prislapp.
Boka bubbelprovning

Malmborgsgatan 6
211 38 Malmö
378m

19:00-21:00
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget i Malmö på utvalda datum kl.19.00 från
550Kr
Datum 2025:
27 augusti: Prosecco & Italiens mousserande vin
550Kr
Prosecco, världens mest sålda bubbel. Hur smakar det och finns de olika stilar. Vi ställer denna kända dryck mot några utav Italiens andra mousserande drycker. Efter kvällen hoppas vi att du fått kunskap och inspiration att fortsätta utforska Italiens mousserande!
4 september: Småodlare - Champagne och övrigt mousserande
700Kr
Autentiska viner, småskaligt, terroir - ja allt det här brukar förknippas med småodlare inom vinbranchen, men blir det bättre för att det är småskaligt? Här fokuserar vi på Champagne men också andra mousserande viner runt om i världen där kvalité får styra. Där tar vi avstamp och provar några sorter från olika delar av världen.
25 november: Mousserande vin – en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
17 december: Nyårsbubblor
650Kr
Ikväll provar vi oss igenom olika stilar av mousserande viner och pratar om hur vi ska tänka när vi matchar drycken till mat. Vi tar upp klassiska rätter som brukar serveras på nyår och ni får också möjlighet att ställa frågor kring er meny. Tillsammans hjälps vi åt att hitta rätt till just er oavsett om de gäller hela middagen eller bara 12-slaget!

Fiskargränd 5
553 20 Jönköping
435m

19:15-20:30
450Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Jönköping Atollen på utvalda datum från
450Kr
DATUM 2025
2 september 2025: Världens bubblor
450Kr
Denna kväll ger vi oss in i denna djungel och reder ut vad som är vad och vad som passar just din smak. Vi provar många prisvärda bubbel världen över.
14 oktober 2025: Champagne, cava, cremànt och prosecco
550Kr
Låt oss titta på vad som är vad i bubblornas förtrollandes värld, olika tillverkningssätt och vilka smaker det skapar. Hjärtligt välkomna alla bubbelkompisar!
9 december 2025: Champagne
700Kr
Ordet champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar kring vad som särskiljer champagne från andra mousserande drycker, lär oss mer om tillverkningsmetoden och historia. Tillsammans provar vi några olika stilar och hittar egna favoriter.

Deltavägen 4
352 45 Växjö
3.0km

19:30-21:00
500Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Växjö Norremark på utvalda datum kl 19.30 från
500Kr
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller besök butiken på Deltavägen 4.
DATUM 2025
16 september 2025: Mousserande viner – en introduktion
500Kr
Vad skiljer egentligen champagne från andra mousserande viner? Är dyrast alltid godast? Vi diskuterar tillverkningsmetod och andra faktorer som påverkar hur den färdiga drycken smakar. Tillsammans provar vi mousserande viner från olika områden och hittar egna favoriter. Efter en trevlig kväll tillsammans hoppas vi att du har fått kunskapen och inspirationen att fortsätta utforska bubblornas värld!
4 november 2025: Champagne årgång 2012- fördjupning
900Kr
Kvällens provning fokuserar på årgång 2012. Varför väljer man att göra en champagne från ett visst år? Är vissa år bättre än andra? Efter en trevlig kväll hoppas vi ni fått inspiration att fortsätta utforska bubblornas värld.
2 december 2025: Klassisk Champagne
700Kr
Ordet Champagne andas lyx och flärd men vad är det egentligen som gjort det till en så populär dryck? Vi diskuterar regionens historia, druvor och tillverkningsmetoden. Sedan blir det provning och genomgång av regionens klassiska stilar som t.ex. blanc de blancs, blanc de noirs, årgångschampagne.

Siroccogatan 7
131 54 Nacka
2.1km

19:30-21:00
650Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Sickla i Nacka på utvalda datum kl 19.30 från
650Kr
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller besök butiken på Siroccogatan 7 i Sickla, Nacka.
DATUM 2025
26 augusti 2025: Bara bubblor i glasen
650Kr
Välkomna till en bubblig kväll där vi tar oss ut på en härlig resa i bubblornas förtrollandes värld. Champagne är med ikväll men det är alla utmanare som ska få sin chans att glänsa!
8 oktober 2025: Champagnens värld
700Kr
Under kvällens provning kommer vi att gå igenom champagnes historia, kultur och vinmakning. Vi kommer att reda ut olika begrepp som standardchampagne, årgångschampagne, blanc de blancs, blanc de noirs, rosé osv
2 december 2025: Skål för Champagne – fördjupning
900Kr
Storstilat avslutar vi 2025 med bubblor i alla dess former, små, stora, rosa, låt oss titta på vad som har hänt på senaste tiden men också vad som bokstavligen bubblar just nu i Champagne!

Falugatan 2
791 71 Falun
177m

19:00-21:00
550Kr
Bubbelprovningar på Systembolaget Falun på utvalda datum kl 19.00 från
550Kr
DATUM 2025
1 oktober 2025: Prosecco, Cava och Crémant
550Kr
Kärt barn har många namn: Mousserande viner i olika delar av Europa har olika beteckningar. Vad skiljer de åt? Vi ska prata historia och tillverkning och naturligtvis smaka några exempel.
29 oktober: Mousserande viner – en introduktion
550Kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. H På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder.
10 december: Champagne – olika stilar ger olika smaker
700Kr
Det finns många mousserande viner i världen, men bara ett som bär namnet Champagne. Vi kommer att prata om dess härkomst och framställning och prova olika exempel.
Du bokar genom att kontakta butiken på telefon eller besök butiken på Falugatan 2.
